niedziela, 17 marca 2013

Jabłka w cieście

Czyli kolejny przepis z cyklu "weekendowe śniadanie". Zamiast tradycyjnych placków z jabłkiem, które robię według tego przepisu, postawiłam na wersję bardziej jabłkową ;)



Składniki:
Szklanka mąki pełnoziarnistej (oczywiście może być też zwykła)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
ok. 1 łyżka cynamonu (ile kto lubi)
ok. 2 łyżeczki cukru z wanilią
kilka łyżek rozpuszczonego masła
1 jajko
ok. 250-300 ml mleka

2 duże jabłka lub 3 mniejsze

Cukier puder do posypania

Mąkę przesiewamy i dodajemy do niej produkty sypkie - proszek do pieczenia, cukier z wanilią i cynamon. Do tego stopniowo dodajemy produkty płynne - jajko, rozpuszczone masło i mleko. Mieszamy/miksujemy dokładnie. Masa nie powinna być zbyt płynna, bo nie zatrzyma się na jabłku.

Jabłka obieramy ze skórki i kroimy na plastry. Wycinamy gniazda nasienne. Jabłka moczymy w cieście z obu stron, smażymy na bardzo małej ilości tłuszczu do zarumienienia z obu stron. Podajemy np. z cukrem pudrem. 

7 komentarzy:

  1. pyszna ta jabłkowa wersja!

    OdpowiedzUsuń
  2. kojarza mi sie z dziecinstwem;)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam takie krążki:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jest ktoś kto ich nie lubi?! :) Pycha! Ale ja smażę na oleju, nie na maśle - tak jest zdrowiej dla serca no i olej nie przypala się tak szybko jak masło :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też smażę na oleju, to masło w przepisie jest dodawane do ciasta :) natomiast patelnię ceramiczną smaruję odrobiną oleju :)

      Usuń
  5. To jeden z moich ulubionych deserów :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy zamiast masła mogę dodać olej? Jeśli tak to ile?

    OdpowiedzUsuń