Czyli kolejny przepis z cyklu "weekendowe śniadanie". Zamiast tradycyjnych placków z jabłkiem, które robię według tego przepisu, postawiłam na wersję bardziej jabłkową ;)
Składniki:
Szklanka mąki pełnoziarnistej (oczywiście może być też zwykła)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
ok. 1 łyżka cynamonu (ile kto lubi)
ok. 2 łyżeczki cukru z wanilią
kilka łyżek rozpuszczonego masła
1 jajko
ok. 250-300 ml mleka
2 duże jabłka lub 3 mniejsze
Cukier puder do posypania
Mąkę przesiewamy i dodajemy do niej produkty sypkie - proszek do pieczenia, cukier z wanilią i cynamon. Do tego stopniowo dodajemy produkty płynne - jajko, rozpuszczone masło i mleko. Mieszamy/miksujemy dokładnie. Masa nie powinna być zbyt płynna, bo nie zatrzyma się na jabłku.
Jabłka obieramy ze skórki i kroimy na plastry. Wycinamy gniazda nasienne. Jabłka moczymy w cieście z obu stron, smażymy na bardzo małej ilości tłuszczu do zarumienienia z obu stron. Podajemy np. z cukrem pudrem.
pyszna ta jabłkowa wersja!
OdpowiedzUsuńkojarza mi sie z dziecinstwem;)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie krążki:)
OdpowiedzUsuńJest ktoś kto ich nie lubi?! :) Pycha! Ale ja smażę na oleju, nie na maśle - tak jest zdrowiej dla serca no i olej nie przypala się tak szybko jak masło :)
OdpowiedzUsuńJa też smażę na oleju, to masło w przepisie jest dodawane do ciasta :) natomiast patelnię ceramiczną smaruję odrobiną oleju :)
UsuńTo jeden z moich ulubionych deserów :)
OdpowiedzUsuńCzy zamiast masła mogę dodać olej? Jeśli tak to ile?
OdpowiedzUsuńcieszę sie ze tutaj wpadłem jest wiele fajnych pomysłów!
OdpowiedzUsuń