niedziela, 14 kwietnia 2013

Tarta Tatin

To ciasto z rodzaju tych, które można wykonać niemalże awaryjnie, kiedy zapowiedzą nam się niespodziewani wcześniej goście. Potrzebne jest tylko gotowe kruche ciasto i kilka jabłek. Bo masło i cukier zazwyczaj w domu są :)


Składniki:
4 jabłka
4 łyżki cukru
ok. 1-2 łyżki masła
kruche ciasto - gotowe lub np. z tego przepisu

Wykonanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.
Jabłka obieramy i kroimy na ćwiartki a następnie na cieńsze plastry. Na rozgrzaną patelnię wysypujemy cukier. Kiedy zaczyna się karmelizować (rozpuszczać i lekko brązowieć), dorzucamy masło. Mieszamy i wsypujemy do tego jabłka. Mieszamy je tak, aby pokryły się karmelem i podsmażamy tak przez kilka minut.



Następnie wysypujemy jabłka do formy na tartę i przykrywamy je rozwałkowanym ciastem tak, aby przykryć całość. Brzegi ciasta lekko wciskamy do dołu, aby oddzielić jabłka od ścianek formy. Chodzi o to, że później ciasto będzie odwracane na drugą stronę.
Ciasto nacinamy lekko nożem np. na krzyż i pieczemy w rozgrzanym piekarniku z termoobiegiem przez ok. 17-20 minut.

Kiedy lekko przestygnie - na formę nakładamy talerz i wyjmujemy ciasto odwracając je na drugą stronę (jabłka powinny być na górze). Voila ;)

Aha. Przepis pochodzi z książki "Pyszne 25".

3 komentarze:

  1. Dziewczyno, po co tak maltretujesz te jabłka? :P Połóż na ciasto po prostu obrane, pokrojone jabłka i posyp trochę cynamonem, nie potrzebujesz nic więcej!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To wersja szybsza, ale takie karmelizowane są pyszne, więc czasem warto je pomaltretować ;)

      Usuń