To ciasto z rodzaju tych, które można wykonać niemalże awaryjnie, kiedy zapowiedzą nam się niespodziewani wcześniej goście. Potrzebne jest tylko gotowe kruche ciasto i kilka jabłek. Bo masło i cukier zazwyczaj w domu są :)
Składniki:
4 jabłka
4 łyżki cukru
ok. 1-2 łyżki masła
kruche ciasto - gotowe lub np. z tego przepisu
Wykonanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.
Jabłka obieramy i kroimy na ćwiartki a następnie na cieńsze plastry. Na rozgrzaną patelnię wysypujemy cukier. Kiedy zaczyna się karmelizować (rozpuszczać i lekko brązowieć), dorzucamy masło. Mieszamy i wsypujemy do tego jabłka. Mieszamy je tak, aby pokryły się karmelem i podsmażamy tak przez kilka minut.
Następnie wysypujemy jabłka do formy na tartę i przykrywamy je rozwałkowanym ciastem tak, aby przykryć całość. Brzegi ciasta lekko wciskamy do dołu, aby oddzielić jabłka od ścianek formy. Chodzi o to, że później ciasto będzie odwracane na drugą stronę.
Ciasto nacinamy lekko nożem np. na krzyż i pieczemy w rozgrzanym piekarniku z termoobiegiem przez ok. 17-20 minut.
Kiedy lekko przestygnie - na formę nakładamy talerz i wyjmujemy ciasto odwracając je na drugą stronę (jabłka powinny być na górze). Voila ;)
Aha. Przepis pochodzi z książki "Pyszne 25".
Dziewczyno, po co tak maltretujesz te jabłka? :P Połóż na ciasto po prostu obrane, pokrojone jabłka i posyp trochę cynamonem, nie potrzebujesz nic więcej!
OdpowiedzUsuńTo wersja szybsza, ale takie karmelizowane są pyszne, więc czasem warto je pomaltretować ;)
Usuńcieszę sie ze tutaj wpadłem jest wiele fajnych pomysłów!
OdpowiedzUsuń