piątek, 23 sierpnia 2013

Pasta all'arrabbiata

Nie mogę się nacieszyć tymi pysznymi pomidorami, na które trwa właśnie sezon. Muszę zrobić z nich jakąś zupę krem, a póki co skusiłam się na makaron z sosem arrabbiata. Zimą można iść na łatwiznę z pomidorami z puszki, latem warto zainwestować te 2 minuty czasu na pokrojenie świeżych :).
Czy ktoś nie zna tego wspaniałego sosu?


Składniki (dla 2 osób)
4 pomidory
2-3 duże ząbki czosnku
kilka łyżek oliwy z oliwek
kawałek świeżej papryczki chili lub - jak w moim przypadku - 2 małe, suszone papryczki peperoncino
kilka gałązek bazylii
dowolny makaron pełnoziarnisty - porcja dla dwóch osób
parmezan do posypania


Podgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią czosnek, tak aby lekko zmiękł i oddał swój aromat. Wrzucamy pokrojone pomidory oraz posiekaną papryczkę i bazylię. Dusimy na niewielkim ogniu ok. 5 minut pod przykryciem. Następnie zdejmujemy przykrywkę i tak smażymy to jeszcze przez chwilę aby trochę wody odparowało.
Sos mieszamy z ugotowanym al dente makaronem, posypujemy świeżo startym parmezanem i dekorujemy bazylią. Mniam mniam :)

2 komentarze:

  1. Jeden z moich ulubionych makaronów. :) Po spaghetti alla putanesca.

    OdpowiedzUsuń
  2. lekko i pysznie :) jak dobrze, że obecnie mamy już świeże, pyszne i pachnące pomidory, sezon rozpieszcza :)

    OdpowiedzUsuń