niedziela, 15 września 2013

Domowy budyń waniliowy

Na blogach kulinarnych jest sporo przepisów na domowy budyń, ale ten jest najprostszy z jakim się spotkałam. Zawsze wybieram to, co najprostsze, nie lubię długo stać w kuchni a później mieć dziesiątki naczyń do zmywania.
Przepis pochodzi stąd i jest naprawdę banalny, szybki i zarazem efektowny. Ja zmieniłam w nim tylko ilość składników, bo tamte porcje wyszły mikroskopijne. To mój ratunek kiedy dopada mnie ochota na coś słodkiego.



Składniki (dla 2 osób)
2 szklanki mleka 2%
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki esencji waniliowej
2 łyżki cukru (również stosuję brzozowy)
2 żółtka 

Jak widać to składniki, które zazwyczaj mamy w domu :).

Przygotowanie:
Pół szklanki zimnego mleka mieszamy z żółtkami, mąką ziemniaczaną i ekstraktem z wanilii. Pozostałe mleko gotujemy z cukrem. Kiedy zaczyna się gotować - zestawiamy je z ognia i (mieszając) wlewamy do niego mieszankę z zimnego mleka. Mieszamy i znowu wstawiamy na mały ogień, podgotowujemy jeszcze kilka minut cały czas mieszając aż odpowiednio zgęstnieje.
Cały proces przygotowania trwa ok. 10 minut :).

3 komentarze:

  1. Muszę dodać do ulubionych i wykorzystać ten przepis :*

    OdpowiedzUsuń
  2. chyba w końcu muszę się przekonać do budyniu handmade ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Myślisz że jest opcja wrzucenia do zagrzewanego mleka zamrożonego żółtka tak aby go rozmrozić czy jednak wpierw rozmrażamy? :) (ostatnio piekłam kilka bez...i teraz mam pomrożone żółtka ;))

    OdpowiedzUsuń