poniedziałek, 4 kwietnia 2011

Szyszki

Smak szyszek kojarzy mi się z dzieciństwem, chociaż nie przypominam sobie aby u mnie w domu jakoś specjalnie zajadano się tym przysmakiem. Ale co tu dużo mówić, lubię je!


Te z załączonego obrazka są trochę oszukane ;) może przesłodzone, ale odtłuszczone. Tradycyjny przepis na szyszki to
ryż preparowany
roztopione cukierki krówki lub toffi
ok. 0.5 kostki masła
opcjonalnie ok. 2 łyżek kakao
Ja zrezygnowałam z masła i kakao, a zamiast cukierków użyłam masy kajmakowej (lekko rozpuszczonej w ciepłej kąpieli wodnej). Lojalnie ostrzegam, że taka odtłuszczona wersja jest słodsza i nie zastygnie "do suchości" nawet po kilku(nastu) godzinach spędzonych w lodówce.
Ale coś za coś :).

2 komentarze:

  1. Nigdy nie robiłam szyszek. :D I nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Naprawdę? A lubisz krówki? Jeśli lubisz krówki albo inne toffi to koniecznie spróbuj szyszek :)

    OdpowiedzUsuń