Proste, aromatyczne, pikantne, bardzo smaczne... Przepis banalny i zdaje się, że robi już karierę w Internecie. A co tam, też mogę go polecić ;)
Składniki dla dwóch osób:
ok. 250 g krewetek królewskich (z ogonkami)
kilka ząbków czosnku
papryczka chili
oliwa z oliwek
natka pietruszki
sok z cytryny (spotkałam się też z przepisem, kiedy zamiast soku stosowano białe wytrawne wino)
Rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej (do zarumienienia) krewetki z pokrojonym w plasterki czosnkiem i również pokrojoną papryczką chili.
Na samym końcu wyciskamy na patelnię sok z połowy cytryny i posypujemy posiekaną natką. Zdejmujemy z ognia i podajemy. Najlepiej jeść palcami ;) chwytając za ogonki.
Fajnie smakują w połączeniu z grzankami - na zdjęciu z masłem czosnkowym i ziołowym.
Przepis polecam szczególnie anty-fanom krewetek, do których przyznaję - sama się zaliczałam. Spotykam się z opiniami, że krewetki podane w ten sposób przekonały do siebie kilka osób :).
no super nam wyszły zjadłam ze smakiem
OdpowiedzUsuńCieszę się :)
UsuńJeszcze nie zrobiłam ale czuje ,że będą dobre mam na imię Natalia i mam 9 lat
OdpowiedzUsuńNie polecam...niesmaczne:/zawiodłam się.
OdpowiedzUsuńKwestia smaku :) to też zależy od krewetek, mi też ostatnio wyszły nie najlepsze, bo krewetki moim zdaniem były słabe :(.
Usuń