niedziela, 8 lipca 2012

Ratatouille

Ratatouille to jedno z moich ulubionych dań obiadowych, czy też dodatków do obiadu (jeśli ktoś nie zadowoli się samymi warzywami ;)). Bajecznie proste w wykonaniu, przesycone smakiem letnich warzyw... Po prostu pycha.



Do szczęścia potrzebne nam są:
1 bakłażan
1 duża lub dwie małe cukinie
3 papryki (u mnie po 1 z każdego koloru)
2 duże pomidory
2 duże cebule
kilka ząbków czosnku
oliwa z oliwek
sól, pieprz 
tymianek, bazylia, natka pietruszki


Zaczynamy od pokrojenia wszystkich warzyw - bakłażana i cukinii w plastry, papryki w paski, pomidorów w ósemki, czosnku i cebuli (w kostkę lub piórka). 
W dużym garnku podgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy na nią cukinię i bakłażana. Podsmażamy przez chwilę. Następnie dodajemy paprykę, cebulę, czosnek i pomidory. Jeżeli tymianek jest suszony, również dodajemy go na tym etapie. Całość dusimy na małym ogniu przez ok. 20 minut. Po tym czasie odkrywamy i pozwalamy wodzie odparować. Pod koniec gotowania dodajemy sól, pieprz i świeże, posiekane zioła. Gotowe :)

2 komentarze: