sobota, 21 lipca 2012

Domowe lody waniliowe (bez mieszania i maszynki)

Jestem wielką fanką dobrych lodów (np. Grycana) i w zasadzie nie znam umiaru w ich spożywaniu ;). Od dawna przymierzałam się do zrobienia własnych lodów w domu, ale zniechęcały mnie przepisy, w których (jeśli nie posiada się maszynki) co jakiś czas trzeba lody wyjmować i mieszać. To nie jest rozwiązanie dla zapracowanych. Aż pewnego pięknego dnia fanpage strony chabrowe pole podsunął mi ten przepis. Wreszcie przetestowałam i uważam, że jest genialny.


Składniki:
2 jajka
300 ml śmietanki 36%
10 dag cukru (w oryginale było 12 dag, wg mnie to trochę za dużo)
1-2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
1 łyżka ciepłej, przegotowanej wody.

Gotujemy wodę i sparzamy nią jajka. Oddzielamy żółtka od białek.
W jednym naczyniu ubijamy na sztywno białka, dodajemy połowę cukru i ubijamy ponownie.
W drugim naczyniu ubijamy śmietanę 36%.
W trzecim ucieramy żółtka z wodą przegotowaną i cukrem (niemalże do białości).

Zawartość trzech misek łączymy w jedną i delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Przekładamy do pojemnika w którym będziemy mrozić. U mnie z tej ilości wyszło jedno opakowanie 500 ml i 6 lodów na patyku (takich).
Lody przygotowane wieczorem rano były gotowe do spożycia. 

Mnie te lody zaskoczyły idealną, puszystą konsystencją - naprawdę wyglądają i smakują tak, jak oryginalne lody np. Grycan.

14 komentarzy:

  1. Dziś je zrobiłem i są naprawdę bardzo dobre i dużo przy nich nie trzeba robić. Ja nie dodawałem wanilii i wyszły pyszne śmietankowe. Pozdrawiam i dzięki za przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, cieszę się, że przepis się przydał :) też kiedyś spróbuję bez wanilii :)

      Usuń
  2. lody wyszły wspaniale :) i stanowia znakomita bazę pod lody czekoladowe, truskawkowe czy jakiekolwiek sobie wymarzymy :) bardzoooo dziękuję :*

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie dziś kupiłam foremki do lodów w lidlu i zrobiłam te lody, później się okaże jakie mi wyszły ale już bez mrozenia były rewelacja :) dziękuję bardzo za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie ma za co :) daj znać jak wyszły po zamrożeniu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. To znowu ja tym razem z opinia :) powiem tak: są to najlepsze lody jakie jadlam (kremowe,idealnie slodkie mmm pycha). niestety szybko sie koncza i te wczorajsze juz sa zjedzone ale zaraz biorę się za następna porcję Polecam wszystkim!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super :) cieszę się, że przepis się przydał. Ja w tym roku jeszcze ich nie robiłam, ale muszę to nadrobić.

      Usuń
    2. Powiem jeszcze jedno te lody są pyszne same ale również nadają się na kawę mrożoną - prostu pycha. Polecam tym którzy się wahają.

      Usuń
  6. fajnie tu u Ciebie! blog warty polecenia :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Polecam tego bloga, jest świetny!

    OdpowiedzUsuń
  8. mnóstwo inspiracji na tym blogu!

    OdpowiedzUsuń
  9. miło tutaj jest :) ciekawe wpisy

    OdpowiedzUsuń
  10. Zrobiłem wszystko to samo tylko użyłem śmietanki bez laktozy - wyszło cudo.

    OdpowiedzUsuń