Jestem wielką fanką dobrych lodów (np. Grycana) i w zasadzie nie znam umiaru w ich spożywaniu ;). Od dawna przymierzałam się do zrobienia własnych lodów w domu, ale zniechęcały mnie przepisy, w których (jeśli nie posiada się maszynki) co jakiś czas trzeba lody wyjmować i mieszać. To nie jest rozwiązanie dla zapracowanych. Aż pewnego pięknego dnia fanpage strony chabrowe pole podsunął mi ten przepis. Wreszcie przetestowałam i uważam, że jest genialny.
Składniki:
2 jajka
300 ml śmietanki 36%
10 dag cukru (w oryginale było 12 dag, wg mnie to trochę za dużo)
1-2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
1 łyżka ciepłej, przegotowanej wody.
Gotujemy wodę i sparzamy nią jajka. Oddzielamy żółtka od białek.
W jednym naczyniu ubijamy na sztywno białka, dodajemy połowę cukru i ubijamy ponownie.
W drugim naczyniu ubijamy śmietanę 36%.
W trzecim ucieramy żółtka z wodą przegotowaną i cukrem (niemalże do białości).
Zawartość trzech misek łączymy w jedną i delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Przekładamy do pojemnika w którym będziemy mrozić. U mnie z tej ilości wyszło jedno opakowanie 500 ml i 6 lodów na patyku (takich).
Lody przygotowane wieczorem rano były gotowe do spożycia.
Mnie te lody zaskoczyły idealną, puszystą konsystencją - naprawdę wyglądają i smakują tak, jak oryginalne lody np. Grycan.
potwierdzam;)
OdpowiedzUsuńDziś je zrobiłem i są naprawdę bardzo dobre i dużo przy nich nie trzeba robić. Ja nie dodawałem wanilii i wyszły pyszne śmietankowe. Pozdrawiam i dzięki za przepis
OdpowiedzUsuńSuper, cieszę się, że przepis się przydał :) też kiedyś spróbuję bez wanilii :)
Usuńlody wyszły wspaniale :) i stanowia znakomita bazę pod lody czekoladowe, truskawkowe czy jakiekolwiek sobie wymarzymy :) bardzoooo dziękuję :*
OdpowiedzUsuńWłaśnie dziś kupiłam foremki do lodów w lidlu i zrobiłam te lody, później się okaże jakie mi wyszły ale już bez mrozenia były rewelacja :) dziękuję bardzo za przepis.
OdpowiedzUsuńNie ma za co :) daj znać jak wyszły po zamrożeniu :)
OdpowiedzUsuńTo znowu ja tym razem z opinia :) powiem tak: są to najlepsze lody jakie jadlam (kremowe,idealnie slodkie mmm pycha). niestety szybko sie koncza i te wczorajsze juz sa zjedzone ale zaraz biorę się za następna porcję Polecam wszystkim!
OdpowiedzUsuńSuper :) cieszę się, że przepis się przydał. Ja w tym roku jeszcze ich nie robiłam, ale muszę to nadrobić.
UsuńPowiem jeszcze jedno te lody są pyszne same ale również nadają się na kawę mrożoną - prostu pycha. Polecam tym którzy się wahają.
Usuńfajnie tu u Ciebie! blog warty polecenia :)
OdpowiedzUsuńPolecam tego bloga, jest świetny!
OdpowiedzUsuńmnóstwo inspiracji na tym blogu!
OdpowiedzUsuńmiło tutaj jest :) ciekawe wpisy
OdpowiedzUsuńZrobiłem wszystko to samo tylko użyłem śmietanki bez laktozy - wyszło cudo.
OdpowiedzUsuń