środa, 31 października 2012

Zupa krem z dyni z imbirem

Nie zaglądałam dziś na durszlak, ale dziś, w Halloween na pewno jest tam bardzo dyniowo.
U mnie zagościła zupa dyniowa, robiona już nie pierwszy raz w tym sezonie. 
P.s. Imbir to tylko opcja, jeśli ktoś nie lubi, zupa równie dobra jest bez niego.



Składniki (dla 2 osób)
ok. 600-900 g dyni (bez skóry, pestek i miękkich wnętrzności)
ok. 250 ml bulionu warzywnego
2 plasterki imbiru
1 duża cebula
ok. 1-2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz

Cebulę kroimy w kostkę, dynię również. Na oliwie podsmażamy cebulę i dynię, dorzucamy też imbir, doprawiamy i podsmażamy ok. 5 minut. Dolewamy bulion i całość gotujemy ok. 20-30 minut.
Zupę blendujemy na krem i gotowe ;). Wpis bierze udział w akcji:

4 komentarze:

  1. Super blog do poczytania w wolnej chwili!

    OdpowiedzUsuń
  2. Napisałabym, że fajny wpis, ale tego nie zrobię, bo ten wpis to prawdziwa petarda!

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie jadłem muszę kiedyś spróbować

    OdpowiedzUsuń