Nie zaglądałam dziś na durszlak, ale dziś, w Halloween na pewno jest tam bardzo dyniowo.
U mnie zagościła zupa dyniowa, robiona już nie pierwszy raz w tym sezonie.
P.s. Imbir to tylko opcja, jeśli ktoś nie lubi, zupa równie dobra jest bez niego.
Składniki (dla 2 osób)
ok. 600-900 g dyni (bez skóry, pestek i miękkich wnętrzności)
ok. 250 ml bulionu warzywnego
2 plasterki imbiru
1 duża cebula
ok. 1-2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz
Cebulę kroimy w kostkę, dynię również. Na oliwie podsmażamy cebulę i dynię, dorzucamy też imbir, doprawiamy i podsmażamy ok. 5 minut. Dolewamy bulion i całość gotujemy ok. 20-30 minut.
Zupę blendujemy na krem i gotowe ;).
Wpis bierze udział w akcji:
Super blog do poczytania w wolnej chwili!
OdpowiedzUsuńCiekawy i inspirujący wpis :)
OdpowiedzUsuńNapisałabym, że fajny wpis, ale tego nie zrobię, bo ten wpis to prawdziwa petarda!
OdpowiedzUsuńNie jadłem muszę kiedyś spróbować
OdpowiedzUsuń