niedziela, 4 listopada 2012

Cukinia faszerowana mięsem

Z góry przepraszam za jakość zdjęcia... Śpieszyło mi się aby to danie zjeść ;) poza tym to sztuczne światło...
Przepis pochodzi z książki "Prosto, presto".



Składniki (dla 2 osób):
1 dość duża cukinia
ok. 200 gr mielonego mięsa wołowego
jajko
starty parmezan (ok. pół szklanki)
natka pietruszki
2 ząbki czosnku
oliwa
sól, gałka muszkatołowa
opcjonalnie: ostra papryczka lub sproszkowane chili

Wykonanie:
Cukinię kroimy wzdłuż na dwie połowy i wydrążamy z niej miąższ.
Mięso mielone mieszamy z natką pietruszki, posiekanym lub wyciśniętym czosnkiem, połową startego parmezanu, jajkiem i przyprawami.
Cukinię smarujemy delikatnie oliwą z oliwek, faszerujemy mięsem i na wierzchu też skrapiamy delikatnie oliwą oraz posypujemy parmezanem (warto trochę sera zostawić sobie do posypania już po upieczeniu).

Zapiekamy w temp. 200 stopni przez ok. 20 minut.

Wskazówka autorki książki - obok cukinii można w piekarniku położyć kilka ziemniaków, wcześniej trochę podgotowanych. Będą stanowić dobry dodatek do tego obiadu. 

2 komentarze: