niedziela, 28 kwietnia 2013

Ryż na mleku z karmelizowanymi jabłkami

Rozpoczynam poszukiwania smaku ryżu na mleku, który był moim ulubionym deserem podczas wakacji w Turcji... Dlatego kiedy w książce Pyszne 25 zobaczyłam ten przepis, wiedziałam, że na 100% go wypróbuję.
Plan wprowadziłam w życie i już wiem, że konieczna jest drobna modyfikacja tego przepisu, bo z oryginalnego wyszedł zbyt suchy ryż. Zwiększyłam więc ilość dodawanych płynów (w oryginale było po 200 ml).


Składniki (dla 2 osób):
ok. 100 g ryżu do risotto (arborio)
3-4 łyżki cukru (u mnie ksylitol)
ok. 220 ml mleka
ok. 220 ml śmietanki 30%
laska wanilii (zamiast niej może być cukier z wanilią zamiast zwykłego)

3 jabłka
2 łyżki cukru
2 łyżki masła
1 łyżka miodu 

Ryż wsypujemy do rondelka, dodajemy cukier, mleko, śmietanę i przeciętą na pół laskę wanilii. Gotujemy ok. 20 minut mieszając co kilka minut.
W tym czasie karmelizujemy jabłka - na rozgrzaną patelnię wysypujemy cukier, kiedy się rozpuści i zmieni barwę na brązową, dodajemy masło. Wsypujemy pokrojone w kostkę jabłka i mieszamy. Dodajemy łyżkę miodu, znowu mieszamy i podsmażamy tak przez kilka minut.

Z ugotowanego ryżu wyjmujemy laskę wanilii. Wykładamy go do miseczki i podajemy z jabłkami. Pycha :)

3 komentarze:

  1. Same pyszności! Uwielbiam takie połączenie, często zajadam na obiadek ♥

    OdpowiedzUsuń
  2. PYSZNOSCI, garnuszek spalony koncertowo :)

    OdpowiedzUsuń