środa, 8 maja 2013

Spaghetti z pesto ze szparagów i rukoli

Przepis znaleziony w gazecie Biedronki (Smaki życia), która właśnie dzięki zawartym w niej przepisom zasługuje na zainteresowanie. Sezon na szparagi jest krótki, więc koniecznie trzeba z niego skorzystać :).


Składniki (dla 3 osób):
Pęczek zielonych szparagów,
Makaron spaghetti
50 g parmezanu/grana padano/itp.
Sok z 1/2 cytryny
Ząbek czosnku
Kilka łyżek oliwy z oliwek
Dwie garście rukoli
Sól i pieprz

Przygotowanie:
Szparagi myjemy i usuwamy zdrewniałe końcówki. Odcinamy też główki, a pozostałą cześć kroimy na kawałki 2-3 cm.
Gotujemy wodę z solą (ilość jak na makaron) i do wrzącej wrzucamy szparagi (łodygi bez główek). Gotujemy przez ok. 3 minuty po czym odcedzamy, a do gotującej się wody po szparagach wrzucamy makaron. W ostatniej minucie gotowania makaronu (al dente!) wrzucamy główki szparagów. 
W czasie kiedy gotuje się makaron przygotowujemy pesto: łączymy ze sobą starty parmezan, sok z cytryny, garść rukoli, ugotowane łodyżki szparagów, oliwę z oliwek i pieprz. Blendujemy na gładką masę.
Odcedzony makaron z główkami szparagów wrzucamy z powrotem do garnka i mieszamy z pesto. I tutaj radzę aby z ugotowanego makaronu wybrać kilka główek szparagów i zostawić sobie do dekoracji, bo upaćkane w pesto trochę giną, co widać na moim zdjęciu.

Wpis bierze udział w akcji:

2 komentarze: