Dziś przepis dla osób lubiących eksperymentować i nie obawiających się nowych smaków. Chociaż jak dla mnie, pasztet warzywny jest nawet podobny w smaku do tradycyjnego. Tyle tylko, że jest dużo zdrowszy i bezmięsny, a dla mnie ma to duże znaczenie.
Składniki:
ok. 2 szklanki fasoli
1 ziemniak
1 marchew
1 pietruszka
1/4 dużego selera
1 duża cebula
1 por
2 jajka
oliwa z oliwek
sól, pieprz
suszony imbir,
gałka muszkatołowa,
majeranek,
chilli
1-2 ząbki czosnku
suszone pomidory
oliwki
natka pietruszki
Tak naprawdę to jeśli chodzi o warzywa i przyprawy to wszystko zależy od Waszych kubków smakowych. Ja dodałam to co wymieniłam wyżej, ale spokojnie można zrezygnować z niektórych warzyw, albo zamienić je innymi (chociaż o to trudno, bo ja dodałam prawie wszystkie możliwe :D). Można dodać też inne warzywa strączkowe, np. soczewicę.
1. Fasolę dzień wcześniej płuczemy i namaczamy wodą. Po 12 godzinach powinna porządnie nasiąknąć.
2. Fasolę i pozostałe warzywa gotujemy w osolonej wodzie (fasola potrzebuje dużo więcej czasu niż pozostałe warzywa)
3. Wszystkie warzywa dokładnie odcedzamy i odsączamy, aby nie miały w sobie zbyt wiele wody
4. Warzywa mielimy np. w maszynce do mielenia mięsa lub przy użyciu blendera
5. Całość dokładnie mieszamy, doprawiamy (nie żałować przypraw!), dodajemy do tego jajka, wyciskamy czosnek i znowu mieszamy
6. Jeśli masa jest bardzo gęsta, możemy dodać do niej też odrobinę oliwy z oliwek
7. Opcjonalnie można dodać np. paprykę, oliwki, suszone pomidory, natkę pietruszki.
8. Dokładnie wymieszaną masę przekładamy do podłużnej formy wysmarowanej wcześniej masłem i posypanej bułką tartą
9. Pasztet pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ok. 40 minut.
Jak widać na załączonym obrazku - wychodzi nam całkiem sporo pasztetu, dlatego polecam przygotować go przed wizytą gości lub kiedy mamy z kim się nim podzielić. Dla dwóch osób jest nie do przejedzenia ;).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz