wtorek, 1 listopada 2011

Brokuły w panierce

Doskonały dodatek do obiadu. Niestety dodając do brokuła panierkę i smażąc go na oleju trochę obniżamy jego wartość zdrowotną. Ale czasami można sobie dogodzić i postawić na smak ;).


Składniki:
1 brokuł
1-2 jajka
bułka tarta, suszone zioła, curry
sól, pieprz
olej do smażenia


1. Brokuł gotujemy w osolonej wodzie do miękkości
2. Przygotowujemy jajko i bułkę tartą z przyprawami, np. chilli, ziołami prowansalskimi i curry.
3. Ugotowane różyczki brokuła maczamy w jajku, a następnie w bułce tartej z przyprawami.
4. Smażymy przez ok. 2 minuty na głębokim oleju.


Najlepiej smakują z sosem czosnkowym. Można go przygotować np. z mieszanki śmietany i majonezu, albo w lżejszej wersji z jogurtu naturalnego. Do tego wyciśnięty ząbek lub dwa czosnku i suszone zioła, np. tymianek, oregano i cząber.

1 komentarz: