Kiedy już zdecydowałam się zrobić włoską carbonarę, zależało mi na tym, aby znaleźć jak najbardziej włoski przepis. Polskie przepisy raczej odpadają, gdyż można w nich znaleźć np. pieczarki, a nie wydawało mi się to zbyt włoskie. W końcu zdecydowałam się zastosować przepis jakiejś prawdziwej Włoszki :)
Składniki (nie będę podawać szczegółów, wszystko dajemy na oko w zależności od tego dla ilu osób szykujemy):
makaron
boczek wędzony
tarty parmezan (dosyć dużo)
jajka (przyjmuje się, że jedno żółtko na osobę)
sól, pieprz
1. Gotujemy makaron al dente
2. Podsmażamy drobno pokrojony boczek
3. Roztrzepujemy jajko, solimy je i pieprzymy, dodajemy parmezan
4. Ugotowany i odcedzony makaron mieszamy z boczkiem
5. Makaron i boczek wrzucamy do sosu jajecznego
6. Mieszamy dokładnie, aż jajko delikatnie się zetnie pod wpływem ciepła makaronu
7. Można podawać posypane tartym parmezanem i bazylią
P.s. Niestety znowu zdjęcia przy sztucznym świetle :( nie lubie tego, ale cóż, kiedy po 16tej już robi się ciemno :(
Świetnie smakuje, gdy bazylię zastąpimy natką pietruszki.
OdpowiedzUsuńDodaję jeszcze gałkę muszkatołową dla zaostrzenia smaku.
Moje ulubione szybkie danie!
Ami
Z gałką muszę spróbować :) ale natka nie przejdzie, bo mój mężczyzna nie lubi ;) tzn. sobie mogę posypać, ale ja też chyba wolę bazylię :)
OdpowiedzUsuń