poniedziałek, 25 czerwca 2012

Muffiny truskawkowo-miętowe

Wróciłam wczoraj od babci z pełną łubianką truskawek, a jako że było dość późno i nie chciało mi się bawić w ciasto drożdżowe czy tartę, zdecydowałam, że odpowiednim wypiekiem będą muffiny :)


Składniki (na 12 sztuk):
2 szklanki mąki pełnoziarnistej
0.5 szklanki ksylitolu / cukru
1 szklanka mleka
2 jajka
0.5 kostki masła
łyżeczka proszku do pieczenia
kilka gałązek mięty
kilka garści truskawek


Wszystkie składniki sypkie mieszamy w jednej misce, a mokre w drugiej (po uprzednim rozpuszczeniu i wystudzeniu masła). Następnie wszystko łączymy i mieszamy do połączenia składników. Miętę możemy dodać do mokrych składników, albo już na końcu do gotowej mieszanki. Nakładamy do foremek, do każdej wciskamy truskawki i wierzch posypujemy odrobiną posiekanej mięty.

Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni :).

4 komentarze:

  1. mniam mniam, wyglądają znakomicie!

    OdpowiedzUsuń
  2. ciekawe jak smakują muffinki z dodatkiem mięty:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam wypróbować i przekonać się na własnym podniebieniu :)

      Usuń
  3. te listki mięty, przebijające przez ciasto.. urocze ;]

    OdpowiedzUsuń