Jeśli lubicie czasem zjeść na mieście jakiś naprawdę dobry kebab, to bardzo polecam Wam wypróbowanie tego przepisu. Jest rewelacyjny, smakuje jeszcze lepiej niż te pochodzące z najlepszych "kebabowni" w mieście ;).
Przepis pochodzi z kotleta i wyjątkowo prawie w ogóle tego przepisu nie modyfikowaliśmy. Chociaż zdaje się, że mój mężczyzna nie dodaje do mięsa czosnku, ale myślę, że to niewielka różnica bo i tak później korzysta się z sosu czosnkowego.
Nie zrażajcie się długością składników - to głównie przyprawy, które odpowiadają za cały wyśmienity smak mięsa.
Składniki na ok. 4 porcje
1/2 kg wołowiny
1 cebula
Przyprawy, czyli klucz do sukcesu (wszystkie po ok. 1 łyżeczce):
sól
pieprz
pieprz kajeński / chili
papryka słodka
goździki mielone
kolendra
kardamon
kumin
gałka muszkatołowa
cynamon (lub laska cynamonu)
kilka łyżek oliwy z oliwek
2- 3 łyżki czerwonego octu winnego
liść laurowy
Sos czosnkowy:
kilka łyżek śmietany lub jogurtu naturalnego
czosnek - ile kto lubi ;)
ok. 2 łyżki majonezu
suszone zioła, my zazwyczaj dodajemy cząber, oregano i tymianek i taka mieszanka nam najbardziej smakuje ;)
Dodatki:
Sałata/ kapusta pekińska
pomidor
ogórek zielony / małosolny
czerwona cebula - koniecznie! :)
Potrzebne będą też chlebki typu pita, najlepiej pełnoziarniste.
Wykonanie:
Mięso pokroić na małe kawałeczki, doprawić pokrojoną w kostkę cebulą i wszystkimi przyprawami. Odstawić do zamarynowania najlepiej na całą noc. Następnie upiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni - 25 minut pod przykryciem i 25 minut bez.
Wypełnić pitę mięsem, warzywami i sosem :) gotowe.
Jak rozumiem do sosu czosnkowego idzie też czosnek? ;) Bo gdzieś umknął w przepisie ;)
OdpowiedzUsuńAle wygląda to bardzo apetycznie i z pewnością jest dużo zdrowszy niż typowe 'uliczne' kebaby ;)
Tak, zapomniało mi się o czosnku :D dziękuję za czujność i komentarz :)
Usuń