I do wszystkiego tego, do czego przydaje się kruche ciasto :) wersja pełnoziarnista.
Składniki:
1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
ok. 125 g masła prosto z lodówki
1 żółtko
ok. 50 ml zimnej wody
i w zależności od tego, czy tarta będzie słodka czy wytrawna:
szczypta soli lub kilka łyżek cukru pudru
Masło siekamy z mąką, dodajemy pozostałe składniki i szybko wyrabiamy. Wkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę.
Po tym czasie rozwałkowujemy i przekładamy na formę do tarty. Jeśli ciasto się porozpada - nic nie szkodzi, można je posklejać już w formie, potem można jeszcze włożyć na chwilę do lodówki.
Na ciasto kładziemy papier do pieczenia i nakładamy "obciążniki", np. fasolę. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 15 minut. Następnie zdejmujemy fasolę i pieczemy jeszcze ok. 5 minut.
Tak przygotowane ciasto można nadziać farszem.
przyda się! z pewnością.
OdpowiedzUsuńzapisuję.
moje ciasto póki co chłodzi się w lodówce, zobaczymy jak efekt <:
OdpowiedzUsuńDaj znać czy smakowało :) a z czym robisz?
UsuńJakiej firmy masz mąką pełnoziarnistą? Czy ta z Lubelli do wypieku chleba się nada? :)
OdpowiedzUsuńNajczęściej mam właśnie Lubella Pełnie ziarno. Nie jest na niej napisane, że jest do wypieku chleba, więc nie jestem pewna czy mówimy o tej samej. Ale myślę, że każda będzie ok :)
Usuń28 yr old Senior Editor Eleen Ferraron, hailing from Langley enjoys watching movies like Body of War and Shooting. Took a trip to Sacred City of Caral-Supe Inner City and Harbour and drives a Contour. Odwiedz strone glowna
OdpowiedzUsuń