środa, 7 listopada 2012

Makaron z dynią i ricottą

Przepis wypatrzony bodajże w pierwszym odcinku programu "Pyszne 25". Mnie jego realizacja zajęła ciut więcej niż 25 minut - pokroiłam dynię w zbyt dużą kostkę i najwięcej czasu zajęło mi doprowadzenie jej do miękkości.


Składniki (dla 2 osób):
makaron
ok. 500 g dyni (bez miękkiego miąższu i pestek)
kilka szalotek (3-4 szt.)
ok. 3 łyżki masła
150 g sera ricotta
sól, pieprz
tymianek, najlepiej świeży

Gotujemy makaron. Dynię i szalotkę kroimy w drobną kostkę, następnie smażymy na maśle ok. 10 -15 minut (do miękkości). Doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Na końcu dodajemy ricottę i jeśli nie zależy nam na ładnym wyglądzie - także makaron. Całość mieszamy i można jeść :))

P.s. W oryginalnym przepisie jest też parmezan i ja także go dodawałam. Ale szczerze mówiąc w ogóle nie czuć jego smaku, więc ja następnym razem na pewno sobie go daruję.

Wpis bierze udział w akcji:

3 komentarze:

  1. Bardzo fajny, prosty przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne, zrobiłam, dodałam tylko jedną czerwoną paprykę. Ja się zachwyciłam, mąż też wyczyścił talerz.

    OdpowiedzUsuń