poniedziałek, 5 listopada 2012

Makaron z gorgonzolą i orzechami włoskimi

Kolejny przepis z cyklu "obiad w 15 minut", przy czym tutaj 15 minut to za dużo :). Makaron z gorgonzolą pewnie wielu osobom jest już znany, bo to fajne połączenie. Dość intensywny smak gorgonzoli łagodzi tutaj śmietana.
Moja wersja jest bardzo prosta i naprawdę ekspresowa. Można bawić się jeszcze w prażenie orzechów, ale jeśli nie ma na to czasu - równie dobrze smakują zwykłe.



Składniki (dla 2 osób): 
Makaron spaghetti
100 g sera gorgonzola
2-3 łyżki śmietany 18%
1 łyżka masła
kilka orzechów włoskich (można je uprażyć)
opcjonalnie: gruszka (u mnie nie ma, bo akurat nie miałam w domu, ale będzie się tu dobrze komponować)
świeżo zmielony pieprz

Wykonanie:
Gotujemy makaron al dente (ok. 8 minut)
W tym czasie podgrzewamy w rondelku łyżkę masła i dodajemy do niego pokrojony w kostkę ser. Kiedy zacznie się rozpuszczać, dodajemy śmietanę. Dodajemy pieprz i jeśli mamy, pokrojoną w kostkę gruszkę.
Na tym etapie można dorzucić też orzechy, choć ja wolę dodać je "poza sosem".
Makaron mieszamy z sosem w garnku lub już na talerzu, posypujemy pokruszonymi orzechami włoskimi.




1 komentarz:

  1. Ciekawy pomysł z dodatkiem gruszki. Szybkie, proste dania są najlepsze. :)

    OdpowiedzUsuń