niedziela, 11 listopada 2012

Smalec wegetariański

Smalec wegetariański, czy też pasta z białej fasoli, to dobra alternatywa dla wegetarian lub osób, które nie jedzą smalcu ze względów zdrowotnych.
Niestety, smak prawdziwego smalcu jest nie do podrobienia, ale tutaj możemy nieco "oszukać" nasz organizm taką samą konsystencją i bardzo podobnym wyglądem.

Przepis ten wypatrzyłam u Witaminki kiedy zawitałam na jej blogu przy okazji realizacji jednego z moich projektów marketingowych. Już wtedy pisałam autorce, że koniecznie muszę ten przepis wypróbować, a tym czasem... Udało mi się to dopiero teraz :).


Składniki (na 2 słoiki, dla 2 osób raczej nie do przejedzenia :))
1 szklanka białej, drobnej fasoli
1 cebula
1 jabłko (najlepiej kwaśne, jeśli dodamy słodkie, pasta też będzie miała słodki posmak)
majeranek i cząber 
sól i pieprz
olej rzepakowy do smażenia


Fasolę namaczamy na ok.7-8 godzin. Następnie gotujemy ją do miękkości przez ok. godzinę. 
Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oleju. Jabłko ścieramy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do zarumienionej cebuli. Całość dusimy przez ok. 10 minut.
Ugotowaną fasolę odcedzamy, odlewając do osobnego naczynia wodę pozostałą z jej gotowania. Następnie miksujemy ją blenderem na krem, dodając przy tym ok. 3 łyżki wody z jej gotowania. 
Doprawiamy suszonymi ziołami i solą oraz pieprzem. Dodajemy cebulę i jabłka z patelni i całość mieszamy lub jeszcze przez chwilę blendujemy.
Gotowe :)

Polecam również pasztet wegetariański

4 komentarze:

  1. zwykłego smalcu nie jadam, ale na taki to bym się może skusiła ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zazwyczaj pod koniec zimy mój organizm sporadycznie domaga się smalcu, pewnie go nie oszukam Twoją pastą, ale fasolę uwielbiam, więc przynajmniej spróbuję.

    OdpowiedzUsuń