środa, 22 lutego 2012

Kakaowe ciastka owsiane z bakaliami

Wybawienie dla osób, które z pewnych powodów nie mogą jeść słodyczy, szczególnie tych ze sklepowych półek.
Takie ciastka to zdrowsza alternatywa dla sklepowej przesłodzonej chemii.


Składniki (na jedną sporą blachę)
2 szklanki płatków owsianych
1 jajko
1/4 kostki masła
1/4 szklanki cukru (który najlepiej zastąpić ksylitolem)
2 łyżki kakao
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1-2 łyżki śmietany
1 łyżka ekstraktu waniliowego
posiekane bakalie - rodzynki, żurawina itp. - ilość dowolna
ok. 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej


Masło utrzeć z cukrem (ksylitolem), w trakcie dodać jajko. Dodać do tego kakao i płatki owsiane, a potem śmietanę wymieszaną z ekstraktem waniliowym i proszkiem do pieczenia. Wymieszać wszystko dokładnie i jeśli jest za rzadkie - zagęszczać mąką, aż z masy dadzą się ulepić ciastka.

W przepisie na którym się wzorowałam nie było mąki, ale bez niej masa w ogóle się nie lepiła. Jeśli komuś się uda zrobić te ciacha bez mąki to gratuluję ;).

Uformowane "placuszki" piec w temp. 180 stopni przez ok. 15-20 minut.

Ciastka wychodzą dość twarde, ale smaczne i w ogóle fajne ;) no i pasują do durszlakowej akcji:

2 komentarze:

  1. Idealne ciasteczka do chrupania;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uda się scalić wszystko bez mąki jeśli dodasz szklankę soku jabłkowego bez cukru i otręby pszenne lub owsiane.

    OdpowiedzUsuń