Przepis na ten sernik pochodzi z bloga Raspberries & Cream. Pomimo że nigdy nie udało mi się jeszcze zrobić mu dobrego zdjęcia w dziennym świetle, to i tak musiałam ten przepis tutaj zamieścić. A to dlatego, że sernik ten jest bardzo prosty do wykonania, a wygląda i smakuje rewelacyjnie.
Wprowadziłam do tego przepisu małą modyfikację, a mianowicie zamiast zwykłych herbatników stosuję jakieś nieco zdrowsze ciastka, np. owsiane, digestive, a dodatkowo daję do nich kilka pokruszonych pierników, aby "nuta piernikowa" była także na dole.
Ja zmniejszam też ilość cukru w przepisie i dodaję do masy serowej odrobinę przypraw ;)
Składniki:
ok. 250 g ciastek pełnoziarnistych + kilka kruchych pierniczków (wszystko pokruszyć, np. tłuczkiem, po wcześniejszym zapakowaniu ciastek do foliowej torebki i owinięciu ściereczką)
ok. 125 g rozpuszczonego masła
Składniki te mieszamy, "wyklejamy" nimi tortownicę i wkładamy do lodówki.
Bierzemy się za masę serową:
4 jajka,
niepełne pół szklanki cukru
pół kg śmietankowego twarogu mielonego
1-2 łyżki skórki cytrynowej
łyżeczka cukru waniliowego (tzn. z prawdziwą wanilią)
szczypta kardamonu
Jajka ucieramy z cukrem, następnie dodajemy je do pozostałych wymieszanych składników.
Pieczemy w 160 stopniach przez ok. 50 minut. Po wystudzeniu wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.
Przed podaniem można posypać przyprawą do piernika.
serniczek pyszny!
OdpowiedzUsuń