poniedziałek, 6 lutego 2012

Pancakes

W Internecie wprost roi się od przepisów na pancakes. Ja raz wypróbowałam ten i sprawdził się nieźle, preferuję przepisy na mleku, bo to jest w domu zawsze, a maślanki czasami brakuje ;).

Wczoraj ten sam przepis wzbogaciłam o kakao i wyszły z tego pancakes czekoladowe.


Składniki (dla dwóch osób):
2 jajka
2 szklanki mąki
1,5 szklanki mleka
80 g masła
niepełne pół szklanki cukru pudru
3 łyżeczki proszku do pieczenia



Podobnie jak w przypadku babeczek - oddzielnie mieszam składniki mokre i suche. Następnie wszystko miksuję. Gdzieś czytałam, aby tak przygotowane ciasto odstawić na ok. 15 minut. Te pankejki ze zdjęcia były właśnie odstane i wydaje mi się, że takie lepiej wyrastają :).

Ciasto smażyć na patelni bez tłuszczu lub z minimalną jego ilością. Kiedy na całej powierzchni pojawiają się pęcherzyki, można przewrócić na drugą stronę.

Podawać z ... czym się chce! Moje są z cukrem pudrem i syropem klonowym, ale wczoraj np. jadłam z nutellą i bananami (rozpusta).

A w ogóle po co ja się produkuję, czy jest ktoś, kto nie zna przepisu na pancakes? :)

P.s. osobiście wolę naleśniki ;) a tym czasem pankejki dodaję do naleśnikowej akcji na durszlaku :)

7 komentarzy:

  1. śliczne pulchniutkie pankejki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Aż uśmiech sam się maluje na twarzy, gdy widzi się taką fotkę ;) Zaraz coś równie mocnego wrzucę do siebie ;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Racja, takie z mlekiem można zawsze zrobić. Te wyglądają baaardzo smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Potwierdzam - są pyyyszne. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wyglądają jak płaskie, latające chmurki ;]
    bardzo puszyście.

    OdpowiedzUsuń
  6. to drugi przepis, który wypróbowałam i jest świetny (masło dodałam roztopione ostudzone); w porównaniu do oryginałów, które jadłam dość dawno, ale smaku nie zapomniałam - różnica bardzo znikoma; gratuluję i dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  7. Polecam przepis, wyszły bardzo smaczne.

    OdpowiedzUsuń