piątek, 6 kwietnia 2012

Kruche ciastka z dżemem

Nie ma to jak się zorientować, że można wrzucić przepis na bloga, kiedy zostaje już tylko jedno ciastko ;).


Przepis pochodzi stąd, chociaż ja musiałam go dostosować pod swoją dietę i dlatego zastosowałam mąkę pełnoziarnistą, a zamiast cukru ksylitol. Nie miałam też śmietany 12%, więc użyłam osiemnastki :). A więc...
Składniki:
1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
1/2 kostki masła prosto z lodówki
1 żółtko
1/5 łyżki śmietany 18%
kilka łyżek ksylitolu
dżem malinowy


Z wszystkich składników (poza dżemem oczywiście ;)) energicznie wyrabiamy ciasto, które wkładamy do lodówki na ok. pół godziny. Następnie rozwałkowujemy ciasto i wycinamy kształty, np. foremkami. Ciastka piec w temperaturze 180-200 stopni przez ok. 10 minut.

Gotowe ciacha można poprzekładać konfiturą lub dżemem, ja chowałam je na noc do lodówki, aby dobrze się skleiły ;).

Pozdrawiam osobę, z którą dziś jadłam te ciastka :))

2 komentarze: