wtorek, 7 lutego 2012

Naleśniki pełnoziarniste (razowe)

Staram się stopniowo eliminować białą mąkę ze swojej diety. Nie zawsze będzie to możliwe, ale tam gdzie jest - korzystam.
Dziś w roli głównej naleśniki z mąki pełnoziarnistej.


Składniki:
2 szklanki mąki pełnoziarnistej
2 jajka
1 szklanka mleka
1 szklanka wody (może być też gazowana)
szczypta soli
ok. 3 łyżek oleju


Składniki oczywiście miksujemy na gładką masę. Ciasto musi być dość rzadkie, tylko wtedy ładnie rozprowadzi się po patelni. Jeśli rozprowadza się źle - dodajemy mleko lub wodę i ponownie mieszamy.
Smażyć ok. 1-2 minuty z jednej strony na średnim ogniu, bez tłuszczu.


U mnie dziś naleśniki na słodko - z powidłami albo z twarogiem śmietankowym z domowym cukrem waniliowym.

Moje naleśniki biorą udział w durszlakowej akcji :)

1 komentarz: