wtorek, 8 maja 2012

Kompot z rabarbaru

Nie mogłam się już doczekać rabarbaru... Do tej pory jakoś nie wpadł w moje ręce, ale wreszcie się udało ;) od razu zużyłam go do crumble i kompotu.


Składniki:
ok. 500 g rabarbaru
ok. 1,5 l wody (tak naprawdę nie mierzyłam, wykorzystałam po prostu średni garnek)
4 łyżki cukru
3 goździki
szczypta cynamonu

Widziałam w innych przepisach, że niektórzy dodają sok z cytryny. Może mi ktoś powiedzieć po co? Przecież rabarbar jest kwaśny... Ale jeśli ktoś zna odpowiedź na to nurtujące mnie pytanie to ja ją chętnie poznam :). 


Rabarbar kroimy na kawałki, wodę gotujemy ze szczyptą cynamonu i goździkami. Wrzucamy do niej rabarbar, gotujemy razem ok. 20 minut. Gotowy kompot przecedzamy przez sito, nalewamy do dzbanka i dosładzamy do smaku, ja dodałam 4 łyżki, ale czasami to może być za mało, a czasem za dużo ;). 

Pyszności! 

3 komentarze:

  1. Przepiekne zdjecie choc za kompotem nie przepadam ;))

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne fotografie i bardzo kuszące.
    Uwielbiam kompot z rabarbaru, ma piekny kolor i niesamowicie orzeźwia:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń