Po pierwsze ciasto - kruche, pełnoziarniste.
Po drugie nadzienie - tutaj postawiłam na podobne warzywa, ale smakowało inaczej, dzięki masie do zalania farszu, do której zainspirował mnie przepis na kotlet.tv.
Składniki (nadzienie)
1 cukinia
1 papryka
1 por
1 cebula
tłuszcz do smażenia (u mnie olej rzepakowy)
2/3 szklanki śmietany kremówki
1 łyżka mąki (ja użyłam pełnoziarnistej, ale ona nadaje charakterystyczny smak, który nie każdemu będzie pasował)
2 jajka
sól, pieprz
ser żółty
dowolne zioła, mogą być suszone
Cukinię pokroić w słupki, paprykę w paski, cebulę w piórka, pora w plastry.Ja dodałabym do tego jeszcze odrobinę świeżej papryczki chili, ale akurat takiej nie miałam.
Warzywa podsmażyć na dowolnym tłuszczu (ważne, aby nie były całkiem miękkie).
W miseczce wymieszać śmietanę, jajka, mąkę i dowolne przyprawy, aż powstanie z tego jednolita masa.
Warzywa wyłożyć na upieczone ciasto, zalać to masą śmietanowo-jajeczną, posypać ulubionymi ziołami i wyłożyć plasterkami żółtego sera. Zapiekać w temp. 180 stopni około 20 minut.
Tarta rewelacyjnie smakuje na ciepło, ale na zimno też dobrze się sprawdzi, dlatego polecam ją również na pikniki.
Wygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie dania!!! pozdrawiam
OdpowiedzUsuń