Składniki (ciasto)
2 szklanki pełnoziarnistej mąki pszennej
20 g drożdży
3/4 szklanki ciepłego mleka
kilka łyżek oliwy
1 łyżka cukru
szczypta soli
kilkanaście oliwek
ulubione zioła
1. Do miski wsypać mąkę i sól
2. Drożdże zalać ciepłym mlekiem, dodać łyżkę cukru i dokładnie wymieszać, odstawić na ok. 10 minut
3. Z mąki i wyrośniętych drożdży wyrobić ciasto, dodać oliwę i oliwki oraz zioła.
4. Kulę z ciasta przykryć ściereczką i odstawić na ok. 30-40 minut
5. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć na nie ciasto, zrobić w nim wgłębienia co kilka centymetrów i odstawić jeszcze na pół godziny.
6. Po tym czasie posmarować ciasto z wierzchu oliwą i dodatkowo posypać ziołami
7. Piec ok. 20-30 minut.
Świetnie pasuje do niej sos z suszonych pomidorów:
ok. 10 plasterków suszonych pomidorów z zalewy
kilka łyżek oliwy
garść pestek (np. słonecznika, dyni)
sól i pieprz
ewentualnie łyżka koncentratu pomidorowego
Wszystkie składniki dokładnie zmiksować przy pomocy blendera.
Przepis bierze udział w akcji piknikowo-majówkowej
Fajny przepis. Upiekę jak tylko wybierzemy się na następny piknik:)
OdpowiedzUsuńWitam serdeczniie , przepis którego szukałam , jedno mam tylko pytanie , jaka jest pojemnosć szklanki , dziękuje .
OdpowiedzUsuń