środa, 2 maja 2012

Pełnoziarnista focaccia + sos

Idealna na piknik lub jako dodatek do sałatek.


Składniki (ciasto)
2 szklanki pełnoziarnistej mąki pszennej
20 g drożdży
3/4 szklanki ciepłego mleka
kilka łyżek oliwy
1 łyżka cukru
szczypta soli
kilkanaście oliwek
ulubione zioła

1. Do miski wsypać mąkę i sól
2. Drożdże zalać ciepłym mlekiem, dodać łyżkę cukru i dokładnie wymieszać, odstawić na ok. 10 minut
3. Z mąki i wyrośniętych drożdży wyrobić ciasto, dodać oliwę i oliwki oraz zioła.
4. Kulę z ciasta przykryć ściereczką i odstawić na ok. 30-40 minut
5. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć na nie ciasto, zrobić w nim wgłębienia co kilka centymetrów i odstawić jeszcze na pół godziny.
6. Po tym  czasie posmarować ciasto z wierzchu oliwą i dodatkowo posypać ziołami
7. Piec ok. 20-30 minut. 



Świetnie pasuje do niej sos z suszonych pomidorów:
ok. 10 plasterków suszonych pomidorów z zalewy
kilka łyżek oliwy
garść pestek (np. słonecznika, dyni)
sól i pieprz
ewentualnie łyżka koncentratu pomidorowego

Wszystkie składniki dokładnie zmiksować przy pomocy blendera. 

Przepis bierze udział w akcji piknikowo-majówkowej

2 komentarze:

  1. Fajny przepis. Upiekę jak tylko wybierzemy się na następny piknik:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam serdeczniie , przepis którego szukałam , jedno mam tylko pytanie , jaka jest pojemnosć szklanki , dziękuje .

    OdpowiedzUsuń